Nå er det ikke lenger noe å tenke på! Robotstøvsugere har kommet for å bli. Etter de første prototypene og oppstarts-modellene, er nå robotstøvsugere lette å integrere og stille inn til å holde huset skinnende rent. Og om det ikke er til å tro, så kommer også robotstøvsugerne nå med mopp! På den måten blir både gulvet fritt for støv og vasket rent uten innsats.

Så kunne du tenkt deg en robotstøvsuger, men har problemer med å velge hvilken du skal kjøpe? Les vår gjennomgående Best-i-Test robotstøvsuger anbefaling som vil hjelpe deg å ta et valg.

For i dag har antallet robotstøvsugere på markedet økt betraktelig, fra bare noen få år tilbake. De har ulike funksjoner og kvalitet, og prisene varierer deretter. Trenger du en robotstøvsuger, hundehår er ingen utfordring.

Mange av robotstøvsugerne som er tilgjengelige i butikker og nettbutikker, har mange praktiske funksjoner som man må ta med i betraktningen når man skal ta sluttvalget. For det er helt klart utmerket å komme hjem til et rent hjem etter en lang arbeidsuke. Du kan stille den inn for planlagte rengjøringer eller sette den til lading for neste oppgave.

Vi har samlet de 6 nyeste robotstøvsugere vi mener er best, noe vi begrunner med den grundige gjennomgangen av hver enkelt robot vi har foretatt.

Men vil du ha kortversjonen med en gang, så kan du få den her:

Beste robotstøvsuger for alle: Roborock S6 MaxV

Roborock S6 MaxV robotstøvsuger guide test

Robotstøvsugere fra Roborock har lenge vært populære i Norge. I de senere årene har den også blitt oppgradert og mer anvendelig for både støvsuging og vask. Som robotstøvsuger med mopp, så er dette en støvsuger man kan stole på for grundig og ren vask. Roboten kartlegger hele boligen, selv i flere etasjer, og kan styres via applikasjonen til mobil.

Robotstøvsuger Roborock S6 MaxV har flere kameraer og kan kartlegge på flere nivåer. Den kan sette opp virtuelle vegger og soner for å skape sikker rengjøring. Dette gjør den med sitt moderne SnapMop-system som kalles True Visual kunstig intelligens. Det hele er Google Home-kompatibelt, noe som betyr at du kan ta husvasken fra mobilen.

Dybdeoppfatning gjør at MaxV unngår hindringer og den gjenkjenner og jobber trygt rundt glemte leker, matskåla til hunden eller en ladekabel som har havnet på under sofaen.

Roborock S6 MaxV kommer med multi-level funksjoner slik at du kan stille inn vaskesoner og «no-go» soner. Denne robotstøvsugeren takler dørstokker på opptil 2 cm og har en ladestasjon den går til når vasken er ferdig. Støvsugeren har en sugeeffekt på 2500 Pa og et børstesystem som gir rengjøringen enestående resultat. Den har stor beholder, våt mopp og sensor for trapp. Støvsugeren kan kobles direkte til Google Assistant eller Amazon Alexa.

Mest praktiske robotstøvsuger: Ecovacs Deebot OZMO T8

Ecovacs Robotstøvsuger DEEBOT OZMO T8 AIVI Guide Test

Med en batteritid på nesten tre timer kan denne robotstøvsugeren fra Ecovacs rengjøre ubegrenset areal. Den har et avansert system som skanner hele boligen. Systemet kalt TrueDetect, identifiserer hindringer og legger dem inn i navigasjonskartet sitt. Slik unngår den kollisjoner og risikerer ikke å bli stående fast.

Ecovacs DEEBOT OZMO T8 med avansert kunstig intelligens, tar teknologien flere trinn videre. Muligheten til å streame sanntidsvideo fra DEEBOT mens den er i bevegelse, gir deg et nytt nivå av overvåking og sikkerhet. Følg med på rengjøringen fra hytta om du vil.

TrueMap teknologi med en flimrende DToF-laserbasert sensor gir flere ganger høyere ekstraksjon, detekterer på lang avstand, og har fire ganger mer presis gjenkjenning av ukjente objekter.

Ecovacs har børster som tar dypere og vasker renere enn mange andre robotstøvsugere. Den har en beholder på 0,4l og vasker med våt mopp og kan styres fra mobil eller stemmeverifisering. Ecovacs er tilpasset alle typer gulv, og har en intuitiv bruksanvisning som gjør den lettvint å bruke.

Beste robotstøvsugeren i klassen: iRobot Roomba J7558+

iRobot Robotstøvsuger Roomba J7558+

Denne robotstøvsugeren er i en helt egen liga. iRobot Roomba har i mange år levert høy kvalitet og de beste navigasjonssystemene i hele markedet. Med J7558+ inkluderer man både 3D-sensorer som kan registrere over 250.000 datapunkter i sekundet. iRobot Roomba setter seg ikke fast og skanner samtidig ruten sin. Basen er selvrømmende og har børster som rengjør bedre enn noen av konkurrentene. iRobot Roomba har et unikt design som gjør at selv vask blir en lek. Her er flere fordeler med iRobot Roomba J7558+:

 • Robotstøvsuger som tar hundehår
 • Tilpasser seg boligen
 • Kobler seg på nettverket
 • Oppdager objekter
 • 10X sugeeffekt
 • Automatisk tømming
 • Intuitiv iRobot App
 • Stemmestyringssystem
 • Precisionvision navigasjon
 • Kommer til i hjørner

Best og billigst robotstøvsuger: Blaupunkt RVC201

Blaupunkt Robotstøvsuger RVC201

Dette er en best-i-test støvsuger til en svært gunstig pris. Den rengjør tepper, flisgulv, laminat og tregulv med en tilkoblet sensor som gjør at den finner fram. Den bruker likevel lang tid på å lade seg opp, hele 5 timer. Den kan rengjøre i rundt 50 minutter før den må lades opp.

En av grunnene til at den er rimeligst i vår test av robotstøvsugere, er at navigasjonen baserer seg på et forutbestemt sporvalg. Den føler seg fram til kanter og feier og støvsuger før den vasker. Den har noe høyere lydnivå enn de andre robotstøvsugerne, og dersom man vil ha en robotstøvsuger som både har lavere støvnivå og applikasjon for fjernstyring, så er Nedis WIFIVCR et alternativ. Den fjernstyres med Smartlife-appen som gjør hverdagen mye enklere.

Beste robotstøvsuger for dem med kjæledyr: Xiaomi Lydsto R1

Xiaomi Robotstøvsuger Lydsto R1 White

Robotstøvsuger Xiaomi Lydsto R1 er en god hjelper for dem som har kjæledyr, slik som katter, hunder og kaniner. Den kan selvfølgelig stilles inn automatisk og gjøre jobben når du er borte. Den gjenkjenner ulike hindringer, slik som bordben og stresslesser. Og en nysgjerrig katt som egentlig helst vil leke. Dette gjør den med en tung prosessor og en LDS laser. Den har en sugekapasitet på dele 2700 Pa. Den lader seg opp i ladestasjonen, hvor den venter på neste oppdrag. Den fanger opp støv i en beholder som den børster mens den saumfarer gulvet for skitt og smuss.

Robotstøvsuger Xiaomi Lydsto R1 er stillegående og utstyrt med en batteri på 5200 mAh, noe som gir den lang rengjøring hver gang. Med den kapasiteten klarer den selv de vanskeligste hårtypene, slik som hår fra rautende hunder. Dette er en eksklusiv robotstøvsuger som ligger over mellomskiftet når det kommer til pris. Blir den for dyr, så har den populære Xiaomi Mi Pro støvsugeren mange av de samme funksjonene, som blant annet kartleggingsteknologi og navigasjon. Styr den fra hytta med appen, eller velg et program den kan følge.

Robotstøvsuger med flest funksjoner: Dreame D9

Dreame D9 robotstøvsuger

Denne robotstøvsugeren kommer med en av de laveste støvnivåene i produktanmeldelsen. Den er godt utstyrt med funksjoner, på tross av den gode prisen. Dreame D9 bruker et system fra Lidar for å navigere i nye rom, slik at den kan kartlegge hele boligen og dermed programmeres til å følge romløsningen og passe på hvor bord og stoler er plassert.

Når den har støvsuget kan den vaske med moppefunksjonen fordi den har en vanntank integrert i kroppen som rommer 0,3l. Når du har det travelt er det bare å sette den i gang og den vasker opp til 2,5 timer om det trengs. Oppsummert har denne robotstøvsugeren disse funksjonene:

 • Støvsugerfunksjon og børster
 • Moppefunksjon og tilbehør
 • Kamerafunksjon
 • Lasernavigasjon
 • Kompatibel med Alexa eller Google Home
 • Hindersensor og trappedetektor
 • Virtuelt kart og kunstig intelligens
 • Applikasjonens funksjonalitet
 • Automatisk tømming og lading

Beste råd for kjøp av robotstøvsuger

Har du bestemt deg for å kjøpe robotstøvsuger så undersøk noen ting i hjemmet ditt først. Hva er gulvet laget av? Er teppene tykke? Skal den støvsuge i flere etasjer? Har dere dyr som kan forstyrre robotstøvsugere? Drar katten sand ut av kassen sin? Dette er ting som du må tenke på nå du skal kjøpe robotstøvsuger for første gang. Er det ting som ikke lar seg endre, så er det kanskje ikke den beste løsningen.

Hvorfor er det verdt å bruke en robotstøvsuger?

Mange stiller seg nettopp dette spørsmålet, men vi har mange svar på det. For det første, dette er fremtiden vår. Alt kommer til å bli automatisert, enten det er bilene som kjører seg selv eller maten som kommer hjem på døra. Snart flyr droner over hodene våre og fikser alt vi selv måtte gjøre selv. Det er en fin måte å bli introdusert til denne unike teknologien som vi kan ta i bruk. Og robotstøvsugeren er en liten kamerat som finner fram overalt. Det kan hende du mener du kan få det renere, men vi er ikke like sikre. Du slipper tungt arbeid, og roboten finner frem overalt.

Robotstøvsugere er utmerkede for å holde huset rent hele tiden. Den kan stilles inn slik at den gjør sitt arbeid når du er ute med hunden eller er på trening. Man kan sjekke robotstøvsuger tilbud og anbefalinger for å finne den beste robotstøvsugeren for sitt formål.

En robotstøvsuger guide til hus og leiligheter

Skal du kjøpe robotstøvsuger må du finne ut av hvor stort huset ditt er før du gjør en handel. Noen robotstøvsugere rengjør best på små arealer og leiligheter i byen. Andre kan vaske uten arealbegrensning. Den populære kontorstøvsugeren Robotrock S4 Max kan faktisk rengjøre 2000 kvadrat areal i flere etasjer. Noe du kanskje ikke har behov for?

Det kan også være lurt å finne ut av hvor stor plass du har under møblene. Noen robotstøvsugere kommer ikke under sofaen, mens andre har problemer i trange passasjer.

De fleste robotstøvsugere kan både støvsuge tepper og vaske eiketregulv, men kvaliteten av resultatet kan bli forskjellig. Avanserte robotstøsugere som Roomba S9+ kan forutse endringer i underlaget, slik at den for eksempel kan komme over en teppekant eller dørterskel. Det gjør den ved å øke effekten rett før møte med kanten.

Skal du for eksempel bare ha en robotstøvsuger som vasker et oversiktlig tregulv, så kan du velge en lavprismodell so, iLife V3s Pro. Har du vinylfliser kan det hende du heller bør velge iRobot Braava Jet M6 for god rengjøringsvask og støvsugefunksjon.

Boliger med katter eller hunder

Produsentene av robotstøvsugere tenker på alt. Også om du har kjæledyr. Det kan gjøre at selv allergikere kan vurdere å ha hund elle katt, fordi mange av dem har effektive filter som hjelper til å eliminere allergener som svever i luften.

Man må huske på at ting som rullebørster og filter må skiftes ut etter hvert. Dette gjelder også støvbrettet og oppsamleren. Om så får man litt mosjon i dette. Men for det meste gjør robotstøvsugeren alt for deg.

Boliger med tepper eller eiketre?

Man må tenke gjennom hvilken robotstøvsuger man velger dersom man har mange tykke tepper eller dørterskler. Mange av robotstøvsugerne, slik som iLife V55 kan tilte og komme seg over vanskelige kanter uten problem.

Har man mange tepper så trenger man kanskje ikke en robotstøvsuger med moppefunksjon, men det er opp til hver enkelt. Ecovacs Deebot er kanskje en av de mest praktiske robotstøvsugerne på markedet, da den har store børster som trenger dypere.

Hybrid robotstøvsuger med mopp

Moppefunksjon er det siste nye innen robotstøvsugere. Denne teknologien tillater deg å sette hele husvasken bort til den lille hjelperen. Da kan du saktens rengjøre både gulv og tepper fullstendig med den.

Moppefunksjon på en robotstøvsuger er kanskje ikke det du ser etter, fordi du vil vaske gulvene dine selv.

Batterilevetid på robotstøvsuger

Vanligvis kan en robotstøvsuger rengjøre i opp til en og en halv time av gangen før den må lades. Noen kan sågar holde på i 2,5 time. Jo bedre navigasjonssystem robotstøvsugeren har, jo mer effektivt vil den rengjøre.

Budsjett for robotstøvsugere

Vi har sett at robotstøvsugerne fins i mange forskjellige former og størrelser, med batteritid som gjør at den må lades jevnt, og andre som går og går. Jo flere funksjoner en robotstøvsuger har, jo mer ser de ut til å koste. Disse kan både navigere med GPS og kartlegge enhver bolig på lynrask tid. Til og med kan de tømmes automatisk uten at man trenger å tenke noe mer over det. Ønsker man en billig robotstøvsuger, så kan man se om noen produsenter vil tømme lageret når de annonsere sine nyere modeller.

Hva får man for 2000 kroner?

For 2000 kroner kan man få en robotstøvsuger som har mopp og lange vaskesessjoner, smart tømmeenhet og mulighet for å komme over dørterskelen. Men for å holde budsjettet, så mangler disse støvsugerne ofte WiFi tilgang annen sofistikert teknologi. Derfor blir rengjøringen litt mer tilfeldig med robotstøvsugere fra dette segmentet.

Hva kan man forvente av snittprisen?

Ser vi på robotstøvsugerne som ligger litt over og under snittprisen, så kan man få funksjoner som kartlegging av bolig, nummerering av rommene, automatisk støvdeteksjon også videre. Dette er utrolig nyttig for folk med helseplager eller lignende. Kartleggingen gjør at den er mer effektiv når den rengjør, noe som sparer deg for utgifter.

Hvilke funksjoner har en eksklusiv robotstøvsuger?

De fleste i dette segmentet har svært avanserte funksjoner, slik som å kartlegge opp til 10 etasjer, navigering bort fra enkelte rom eller areal eller jobbe synkront med andre maskiner. De kan spille av musikk eller man kan gi dem stemme-baserte meldinger. Det kan hende du ikke har brukt for alle disse «unike funksjonene» til din bolig, og dermed kan gå ned ett hakk.

Robotstøvsugere fra denne Best-i-Test er modeller har flotte egenskaper som du kan ønske deg.

Sjekklisten: Første gang du aktiviserer robotstøvsugeren

Det er trivelig å få et nytt familiemedlem i hus, denne gangen som hjemmets automatiserte hushjelp. Det er anbefalt å følge med på den første turen, for å se at alt går rett for seg. Det kan være et hinder, slik som en umulig dørstokk eller en høy teppekant som knoter det til for støvsugeren. Dessuten kan gardinsnorer og lignende sette seg fast i hjulene.

Sett i gang ved en ledig stund midt på lyse dagen, og se hvordan den fungerer. Det kan også være lurt om du har en robotstøvsuger som kartlegger arealet, fordi dette krever litt godt lys. Flere fordeler kommer i neste avsnitt.

Hva er fordelene med en robotstøvsuger

Det er vanskelig å ikke komme på fordeler med våre robotstøvsugere. Foruten å lære deg en helt del om ny teknologi, får du et rent hus uten at du trenger å løfte en finger. Det hele stilles inn ved initiering og dermed vil robotstøvsugeren følge sitt bestemte skjema. Bare se på hele konseptet med vasking. Du slipper å forholde deg til en uregjerlig støvsugerslange som er koblet til en klossete enhet som svirrer fram og tilbake under deg. Den nye medhjelperen vil dessuten komme til steder som aldri før har blitt rengjort, under sofaen og bak benken.

At de også hjelper deg som har problemer med bevegelighet, ikke har tid eller fem masete unger, så er robotstøvsugeren mer å regne som en reddende engel enn noe annet. De er både lavmælte og anonyme.

Vi kan skissere fordelene med robotstøvsugere her:

 • Anvendelig ny teknologi
 • Rengjør gulvene selv
 • Automatisert robot som kan programmeres
 • Perfekt for alle med behov for vask
 • Passer for de med kjæledyr
 • Kan navigere selv
 • Lader seg selv ved behov
 • Kommer i mange prisklasser
 • Avansert teknologi for husholdninger

Oppreiste robotstøvsugere

I motsetning til mer tradisjonelle støvsugere, så er robotstøvsugere autonome og intelligente. Vi har testet roboter med lasere, sensorer og Wi-Fi-tilgang slik at den kan navigere seg fram i hjemmet ditt uten behov for assistanse. Men noen få unntak trenger du ikke å gjøre noen som helst ting for å få et rent hjem.

De fleste robotstøvsugere leveres med ladestasjoner slik at de kan lades opp på egen hånd. Det kan være lurt å finne en bestemt plass for den, slik at den rekker tilbake før den går tom for batteri. Den vil være i ladestasjonen til den er ladet nok, eller at et nytt program aktiveres. Selv om man er ute av huset, kan den sette i gang selv når alt er programmert.

Robotstøvsugere bruker ikke støvsugerposer for å samle støv og annen skit fra gulvet. I stedet har den en oppsamler, som er lett å tømme automatisk. Sliter man med allergi, kan man få en robotstøvsuger med HEPA-filter slik at allergener ikke spres i luften.

Er robotstøvsuger verdt pengene?

Skal man anskaffe seg en robotstøvsuger i dag, så må man vurdere prisen opp mot alternativet, en vanlig støvsuger. I dag er ikke prisen så ulik for de to valgene, selv om robotstøvsugere tenderer til å ha noe høyere pris. Man kan finne produkter i alle prisklasser, ut fra funksjon og kvalitet.

Med mindre du likevel elsker å støvsuge (ja det fins de som sverger til den ukentlige rengjøringen), så er valget relativt enkelt. En robotstøvsuger kan gjøre en jobb som ville tatt deg fra 10 minutter til flere timer. Roboten klager aldri, og vet selv når den skal ta pause. Å gjøre gulvene rene er det beste robotstøvsugere vet.

I dag er også robotstøvsugerne like gode, eller bedre enn de tradisjonelle søstrene. De har selvfølgelig filter som håndtere det fine støvet, men også børste og vakuumsuger som gjør at resultatet blir like bra som om man skulle gjort det selv. Det er ikke noe å si på en robotstøvsuger som selv rusler inn i laderen og venter der til neste oppdrag. Den er kompakt og tar liten plass.

Du kan enkelt programmere den via en app på din smarttelefon slik at du kan reise på ferie uten at huset støver ned. Med hjelp av høyteknologi kan den navigere rundt stolben, stoppe for trappen og ta ekstra fart for å komme over teppekanten. Mange robotstøvsugere kan i dag styres via stemmekommando fra Apple Homekit funksjonen.

Hvilke kriterier brukes i testen av robotstøvsuger

Vi har testet robotstøvsugere med tanke på en del kriterier vi synes er viktige. Det er ting som vi kan liste opp her:

 • Børstefunksjon
 • Vakuumsuging
 • Batteriets levetid
 • Navigasjon og sensorer
 • Bluetooth og Wi-Fi
 • Brukervennlighet
 • Applikasjon

Robotstøvsugere for harde gulv og tepper

Testvinnerne våre er alle gode til å vaske på harde gulv, selv om noen sliter med hjørner og andre kanter. I hus der de fleste gulv er i harde materialer, så vil våre best-i-test robotstøvsugere alle levere et godt stykke arbeid. Spesielt om de har en daglig rutine. Slik bruk kan og bør suppleres med god gammeldags vask en gang iblant.

På tross av at teknologien har kommet svært langt, så sliter de fleste nyeste robotstøvsugere ennå med å rengjøre tepper fullstendig. Selv om overflaten kan bli veldig ren, så klarer den ikke å trenge like langt ned i teppe som en standard støvsuger.

Av og til kan dette medføre at robotstøvsugerne setter seg fast. Spesielt på areal med blanding av gulv og tepper. Det samme gjelder om man har mange ledninger og tv-kabler som sperrer for robotstøvsugeren. Dette kan unngås med å programmere den på forhånd.

Funksjoner man må vurdere for en robotstøvsuger

Det fins utallige funksjoner på en robotstøvsuger, noen bedre enn andre. Om man skal velge seg de viktigste funksjonene, så bør den ha disse:

 • Programmerbare rutiner
 • Batterilevetid
 • Automatisk lading
 • Moppefunksjon
 • Virtuelle murer

Apper

De fleste robotstøvsugere i dag er kompatibel med Smart Home funksjoner. Da kan man opprette forbindelse med den trådløse ruteren slik at man kan fjernstyre rengjøringen. Det kan være program for å slå av og på robotstøvsugeren, sette den på pause, eller endre rutiner. Andre funksjoner kan være å kartlegge hvor den har støvsugd, historikk, batteristatus også videre.

Man bør ha en smartmobil av nyere årgang, og kunne installere robotstøvsuger app som følger med robotstøvsugeren. Dette kan gi ytterligere glede over å ha en slik hjelpende hånd.

Webkamera

Robotstøvsugere kan ikke bare vaske og holde rent, de kan også være dine spioner. Med sikkerhetskamera og tilkoblet robotstøvsuger app kan man følge med om det skjer noe hjemme når man er på hytta eller følge med på katten når man er på jobb.

Fjernstyring

De fleste modellene leveres i dag med fjernkontroll. På den måten kan du selv gå inn å instruere eller stoppe et program. Det kan være nyttig om robotstøvsugeren av en eller annen grunn har kommet inn i et hjørne den ikke kommer ut av. Med fjernstyringen kan du endre ruten som er satt opp for robotstøvsugeren eller gi den en ekstra pust i bakken før neste rengjøring er nødvendig.

Hvordan designes robotstøvsugere?

For at en robotstøvsuger skal fungere, så må den ha en innebygd motor og hjul. Systemet som inneholder rengjøringsdelene, de elektroniske komponentene og sensorene som er koblet opp mot en styringsenhet, må alle jobbe synkront og harmonisk for at de skal fungere. De har børstemotorisert enhet, aksiale hjul og en servostyrt motor for fremdrift.

Hjulenes funksjon

For å kunne optimalisere hjulenes funksjon, så måtte man estimere vekten. På den måten kunne man fordele kreftene jevnt. Det vil si, for å maksimere ytelsen, så legges litt mer vekt på det aksiale hjulet, fordi forhjulet er designet for å sørge for korrekt navigering. Derfor ble ikke skissen av det konseptuelle designet gjort med symmetriske hjul, noe som antyder at hjulene ikke er likt fordelt på robotstøvsugeren. De aksiale hjulene som går på likestrøm, tillater kun bevegelser i parallelle retninger. På den måten får robotstøvsugeren nok moment til å dreie i styrt retning. Det servostyrte forhjulet kan snus 360 grader rundt og gjør det mulig å styre roboten baklengs eller forlengs.

Rengjøringssystemet

Som regel er robotstøvsugeren utstyrt med to roterende motorer som har påmontert børster. Med rotasjonen feies støv og rusk inn i beholderen. En av utfordringene med denne typen design, er at børstene har en tendens til å overlappe hverandre og trekke mer strøm. Men med det nye systemet som har man unngått dette ved å montere motoren halvveis mellom hjulene. Med den nye tilpasningen kan faktisk disse robotene feie et område som er større enn seg selv.

Elektronikk og batteri

Det kompakte designet har de fleste komponenter som er montert direkte til motoren. Det gjør at det elektriske er isolert fra resten av robotstøvsugeren på den måten at de forhindrer slitasje fra støt og vibrasjoner. Systemet hjelper også til å holde robotstøvsugeren på rett kurs. Det er brukt litium-ion-polymerbatteri i de nyeste robotstøvsugere, og en grunn til det er den raske oppladningen og den lave vekten. Med såpass høykvalitets batteri holder denne dobbelt så lenge som vanlige nikkel-kadmium batteri. Releer, ultralydsensorer, motor og rullebørster er koblet sammen med hjulene med Arduino mega-kontroller.

Sensorer og mikrokontroller

Sensorene er robotstøvsugerens nesten usynlige hjelpere. De kartlegger og monitorerer arealet, treffer rette beslutninger og lagrer nyttig informasjon. Den bruker fire ultralydsensorer med ekkolodd designet for å avgjøre avstanden mellom objekter. Denne typen av ultrasensorer tillater robotstøvsugeren å komme frem overalt med optimal styring og berøringsfri rekkevidde. Verken sollys eller ulike materialer påvirker driften, selv om enkelte materialer kan gjøre det vanskeligere, enn andre.

Mikrochippene inneholder prosessorkjerner, RAM og minne. Det er programmerbare tillegg som kan kobles til eller fra. Disse prosessorene brukes også i bilindustrien og dataindustrien. Det er en Arduino mikrochip som er koblet til robotstøvsugerne. På grunn av at dette er en åpnekilde kode med rimelig maskinvare, så anser mange dem for å være enklest å nyttiggjøre seg av. Arduino chipsene er også best fordi de kan lagre så mange koder i minnet. Det er basert på ATmega2560, et mikrokontrollkort som er svært anvendelig til blant annet robotstøvsugere. Den har 54 digitale input/output pins der 14 av dem kan brukes som PMW-utgang), 16 analoge innganger, 4 UART (seriell maskinvareportal), 16 MHz krystalloscillator, USB-inngang, et strømuttak, ICSP-skjerm og startknapp.

Du kan altså aktivere robotstøvsugeren med å koble enheten til USB-kabel, AC/DC-adapter eller batteri. Mikrokontrollen har også IDE, noe som innebærer skriftlig programvare. Dermed kan den interagere med annen programvare eller enheter. Den er tilkoblet via driveren som blir automatisk installert.

Hvordan navigerer den

Du har kanskje lurt på hvordan robotstøvsugeren klarer å navigere. For noen robotstøvsugere kjører jo mer eller mindre tilfeldig rundt uten kontroll. Men det er mer og mer vanlig at robotstøvsugere har integrert et navigasjonssystem slik at man slipper å tenke på om den setter seg fast eller forhindres i å gjøre jobben. Som de fleste andre så flytter du kanskje rundt på stoler og bord, men likevel unngår robotstøvsugeren bordben og kanter. Den navigerer på grunnlag av en protokoll som er bygget inn i det digitale systemet og som sørger for at robotstøvsugeren agerer hurtig og effektivt.

Når man har aktivert robotstøvsugeren så vil den evaluere rommet den står i og bestemmer seg deretter for hvilken rute den skal ta utfra hvordan møbler og tepper er plassert. Den sjekker hinder på begge sider av seg, og måler avstanden slik at den skal bruke minst mulig kraft og batteri. Roboten beveger seg baklengs med bak sensoren fremst, og helt fram til en avstand av 15 cm.  Dette skjer ved at motoren kutter motorkraften med hjelp av pin 16 og pin 15 terminalene.

3-2-1 start støvsuging

Når roboten har avsluttet de forhåndsinnstilte prosedyrene, så starter den børstene sine, samt viften og motoren som styrer hjulene. Så beveger robotstøvsugeren langs en linje til den møter en ny hindring. Den stopper i sikker avstand slik at ikke sammenstøt skal skje. I forhold til den retningen roboten skal, så endrer den fokus på sensorene. Skal den til høyre, så tennes sensoren på høyre side, til venstre den venstre også videre.

En oversikt av den komplette robotstøvsugeren

I denne delen har vi tatt for oss det designet vi mener leverer den komplette robotstøvsugeren. Ikke bare som en automatisk hushjelp, men også som en digitalisert robotstøvsuger som faktisk kan tilpasse seg omgivelsene.

Design

Chassisrammen er laget av aluminium og plast for å begrense vekten. Arduino mikro-chipen er plassert på skapet over forhjulet. Det gir den lett tilgang til å interagere med andre komponenter. De fire sensorene er plassert kvadratisk 90 grader over hverandre. De to børstene er plassert på hver side av robotstøvsugeren, slik at den når lenger ut og får tak i mer støv på en mer effektiv måte. Når alle komponentene er montert sammen, får man en moderne robotstøvsuger for de fleste hus og hjem.

Akkurat denne robotstøvsugeren er 12 cm bred og 9 cm høy og har en vekt på 1,5 kg. Den har liten kapasitet til å samle støv, med en oppsamler på bare 0,14 liter. De er designet for å være optimalisert med tanke på fremkommelighet, strømforbruk og best mulig rengjøring. Derfor bruker selskapene anerkjent vitenskap og ny teknologi for å komme fram til de beste robotstøvsugerne.

Vurdering av ytelsen

Vi har evaluert ytelsen til de ulike robotstøvsugeren basert på noen punkter:

 • Navigasjon
 • Børster
 • Strømforbruk
 • Rengjøring

Vi har testet robotstøvsugere både i vanlige hjem og i kontorene.

Avfallsspannet fungerte utmerket fordi den samlet alt uten at det falt av når vi skulle tømme den. Det var lett å dra ut og sett inn spannet. Den brukte totalt 1100 mA. Det vil si at med batteriets kapasitet på 2200 mA timer, så kunne denne roboten støvsuge i to timer uten stans. Det er noe som anses for stor kapasitet på en robotstøvsuger i dag og mer enn nok til å få et velholdt og rent hjem.

Utfordringer og anbefalinger

Mange synes det er skummelt å kjøpe ny teknologi. Men robotstøvsugeren er helt sikkert kommet for å bli, noe som kan gi deg innsikt og glede over å slippe å gjøre helgevasken selv. Noe av det folk synes er vanskelig er å finne en robotstøvsuger som passer deres behov. Enten det handler om boligen areal, gulvflater eller husdyr.

I vår produktanmeldelse har vi sett på alle disse tingene, og fortalt deg hvilke vi mener er best for ulike funksjoner. Synes man det er vanskelig med teknologi, kan man lese mer om dette på nettstedet vårt, eller gå gjennom instruksjonen med en god venn. Det er anbefalt at man er hjemme når man setter i gang robotstøvsugeren for første gang, slik at man ser om den agerer slik man forventer.

Husk å tenke over ting som om man har tepper, om man ønsker moppefunksjon og hvor stor kapasitet den bør ha. Noen robotstøvsugere er faktisk utviklet for enorme kontorlandskap eller lagre, noe som kan gjøre din investering litt enklere.

Konklusjon

I denne artikkelen har man kunnet lese om robotstøvsugere som vi har vurdert i en grundig robotstøvsuger guide. Vi har også foretatt en test av robotstøvsuger for å se hvordan den fungerer. Den aktuelle robotstøvsugeren har skiveform, børster støv gjennom et vakuumssystem ned i en beholder. Den er viftekjølet, noe som også skaper vakuum. Roboten navigerer med et forhjul og to bakhjul som også sørger for å navigere presist med ultralydsensorer. Den får framdrift av et likestrømsbatteri på 28,8V og kan jobbe i 2 timer før den må lades opp.

Testen er et eksempel på hvordan en robotstøvsuger fungerer. Forhåpentligvis har du blitt klokere, slik at du kan ta ditt valg når du skal bestemme deg. Det fins mange forhandlere og butikker der ute, men ved å velge en av våre best-i-test modeller kan du smidig vurdere dem en for en uten forstyrrelser og påtrengende selgere.

Det er naturlig for mange å ta til seg ny teknologi, og en robotstøvsuger er en rimelig innretning man kan begynne med. Flere av husholdnings-aktivitetene våre vil bli mer automatisert i fremtiden, og da kan dette være første steg inn i den digitaliserte og intelligente verden. Finner du ikke våre robotstøvsuger tilbud aktuelle, så fins det mange robotstøvsugere med andre funksjoner. Men forhåpentligvis har du lært mer om disse robotene til å ta ditt valg.