Du er ikke alene om å være frustrert over de økte strømprisene i disse dager. Så hvilke er de billigste strømselskapene i 2023?

Vi er alle enige om at vi har det godt i landet vårt, og slik vil vi gjerne at det skal fortsette. Strøm fra vannkraft har jo tradisjonelt sett både vært rimelig og miljøvennlig på en gang. Men stadig mer av det vi omgir oss med i hverdagen trenger strømforsyning. Enten det er til laptop, kjøleskap, tv, lydplanker, elbil, robotstøvsuger, rett og slett Internet of Things. Nesten alt vi trenger, bruker strøm.

Så derfor er du sikkert opptatt av billig strøm som varer døgnet rundt.

Det er ikke like enkelt å forstå strømmarkedet nå som det var før, så en oversikt over de billigste strømselskapene i 2023 vil nok være nyttig for de fleste. Om du trenger å lade bil og mobil og en hel del andre ting som drar strøm, så er billigst strøm noe som kan gjøre en stor forskjell i husholdningsøkonomien. Her en er liste over de 6 beste strømavtalene i Norge.

Tips til strømkunder

Velg spotpris der vilkårene er tydelige

Det kan være rimelig å velge spotpris over tid. Den følger strømprisen på kraftbørsen fra time til time, og gir deg den prisen som til enhver tid gjelder. Av og til kommer et påslag i prisen, men som regel er det bare noen øre. Noen strømavtaler har faktisk negativt påslag, så sjekk vilkårene nøye.

Utfordringene for kunder oppstår når avtalene går ut. Disse varer som regel i to år, men mange strømselskaper kjører 12 måneders avtaler for nye kunder. Obs! Husk å lese reglene for vilkår og betingelser nøye ved signering av strømavtaler, så gjør du deg selv ikke en bjørnetjeneste. Husk at selv om du leier bolig, så er du ikke forpliktet til å ha samme strømleverandør som eieren. Sjekk dette opp med utleier.

Anbefalt for strømkunder – velg spotpris

Skal du velge spotpris, så vil du alltid betale det strømmen til en hver tid koster. Dette kan variere enormt, bare i løpet av en enkelt dag. For eksempel varierte strømmen fra 5 øre/kWh til over 180 øre/kWh på en og samme dag i januar 2023. Skal du velge spotpris så vil du mest sannsynlig betale mindre i sommerhalvåret enn om du velger fastpris. Men det er ikke sikkert. Dersom vi opplever enda flere konflikter, tomme magasiner og nye uforutsette hendelser her til lands, så kan selv denne prisen bli høy. Fordelen med spotpris er selvfølgelig flere:

  • Du betaler mindre når strømprisen er lav
  • Du kan (som regel) bytte strømselskap når du vil
  • Du betaler det strømprisen forhandles for
  • Spotpris fungerer som fastpris når strømstøtte gis

Men vi har sett at det er mange fallgruver. Plutselige endringer i avtaler, vilkår som ikke er godt opplyst om, som for eksempel forvaltningsavtaler, enorm prisforskjell og mye mer er med på å gjøre det vanskeligere for vanlig folk å følge med.

Ikke bind strømmen over tid om mulig

Vi er garantert sikre på at strømprisene har blitt høyere på grunn av endringen på det globale markedet de siste årene.

Det betyr at du må bruke mer av budsjettet ditt på strøm. Samtidig er det mange i dag som tjener penger mens de bruker strøm. For eksempel de som har lagt inn solceller eller har strømavtale for fornybare energikilder.

Derfor mener vi også at fastpris på strøm burde være løsningen. For eksempel om du har høyt forbruk (maks 50.000 kWh per år), så kan en fastprisavtale være smart. Men da bør den ikke være over 150 øre/kWh. Men så enkelt er det ikke. For selv om statsråden går ut og anbefaler fastprisavtaler, så vil du ikke få strømstøtte når du velger denne løsningen.

Det er fordi:

Det største utfordringen mange strømkunder opplever i dag, er relatert til de varierende strømprisene og strømstøtten. Den skal virke på strøm over 70 øre/kWh og gi støtte på 90% av dette forbruket. Strømstøtten følger ikke strømselskapet, men nettselskapet. Det som skjer er at dersom ikke disse prisene er noenlunde like, så kan man ende opp med en stor strømregning. Velg derfor spotpris, da blir alt mye enklere for deg!

Vår klare anbefaling, velg spotpris-avtale for ditt strømforbruk!

Nå skal vi se på de 6 strømselskapene vi mener er best i test.

1.NorgesEnergi

Billigste strømselskaper

NorgesEnergi er en av de strømselskapene som har eksistert gjennom oppgang og nedgangstider. De har levert superbillig strøm av høy kvalitet en årrekke. Da selskapet så dagens lys i 1999, var det med tanke om å være en lavpris-leverandør av strøm for privatmarkedet. Siden slutten av forrige århundret har strømprisene endret seg mye, og du er kanskje litt skeptisk til en hver lovnad om billig strømavtale? Derfor er det nyttig å vite hva NorgesEnergi står for i dag, og ikke minst hva de kan tilby. Vi har sett på hva for et strømselskap NorgesEnergi er og hvordan du kan få den beste strømavtalen for 2023. Her er noen hovedpunkt.

NorgesEnergi Spotpris:

Spotpris fra NorgesEnergi endres fra time til time. Den har ingen påslag, men en fast månedspris på 49 kroner og en prisgaranti som varer i 12 måneder. Det betyr at når det har gått ett år, så må du skynde deg å forhandle ny avtale.

Dette er svært viktig, slik at ikke selskapet går over til en forvaltningsavtale som kan koste deg mye. Det er altså litt vanskelig å si hva strømprisen fra NorgesEnergi vil bety for deg, men det at selskapet har en rekke bonuser med avtalen kan være nyttig for deg å vite om.

Dessuten har NorgesEnergi  noe de kaller prismatch.

Hva er prismatch?

Prismatch gjør at kundene kan få endret strømprisen sin, dersom de finner en lavere pris fra en annen leverandør. Dette skulle i prinsippet si at NorgesEnergi har Norges billigste strøm. Dersom man ikke har registrert dette på Min side i appen, så vil ikke prismatchen gjelde. Reglene som gjelder for avtalen er for eksempel at maksimalt forbruk er under 50.000 kWh/år.

Så hva er det som gjør at NorgesEnergi er vår vinner i denne testen? Vel la oss se nærmere på fakta.

Fordeler med bonus:

  • Strømforsikring ved uforutsette hendelser (eks. sykdom, miste jobb)
  • Med aktivert bonus time, får du en time gratis strøm hver dag du er kunde
  • Etterskuddsbetaling
  • NorgesEnergi Mobil gir halv regning i to måneder

NorgesEnergi ønsker å gi deg en helhetlig tjeneste og service, og derfor har de inngått avtaler med selskaper som Norwegian og Elkjøp. Kanskje dette strømselskapet passer godt for deg som flyr mye på jobbreiser eller som har behov for elektronikk og hvitevarer? Gå inn på NorgesEnergi.no for å finne ut mer om disse bonus-avtalene.

NorgesEnergi på bytt.no

NorgesEnergi har en god tilbakemeldings-rate på bytt.no, med 2,9 av 5 mulige stjerner, over 50% score! Da de har vært en leverandør av billig strøm i en årrekke, er det mange som har et forhold til dem. I de fleste positive tilbakemeldingene som har kommet, forteller folk om god kundeservice og at den er blant de beste strømavtalene i landet.

Når man ser på totalen, så er det mange som gir en lavere score for NorgesEnergi, men årsakene til dette er uvisst.

2.Agva

Billigste strømselskaper

Agva regner seg som en digital strømleverandør som utfordrer alle de mest anerkjente strømselskapene i dag. Med en utsøkt app gir de deg full oversikt over strømprisene fra time til time.

Med det utgangspunktet er det verdt å finne mer ut om dem.

Det kan synes som om selskapet har gjort seg flid i å gi deg som strømkunde mange gode valgmuligheter. Slik vi kan oppfatte det, har strømselskapet hele 8 ulike strømavtaler å velge mellom. I dag har selskapet over 300.000 strømkunder, fordelt på hele landet. For oss var det naturlig å se på spotprisavtalen og den faste strømavtalen som varer i tre måneder.

Agva spotprisavtale:

Dersom du ønsker Agva som din leverandør av kraft, så kan du notere deg disse viktige detaljene for spotpris:

  • Spotpris time til time
  • 49 kroner månedspris
  • 14,90 øre påslag
  • Ingen gebyrer ved e-post avtale

Men i kampanjen for alle nye kunder er det lagt til en bonus: 8 øre reduksjon per kWh. Dette gjelder den første måneden, og er derfor høyaktuell når det er kaldt i landet.

Den andre avtalen er en 3 måneders fastprisavtale. Denne er satt uanstendig høyt. Men den gir deg helt klart en forutsigbar strømpris. Bruker du for eksempel 3000 kWh en måned, så vil denne strømavtalen koste deg rundt 9000 kroner.

Men stopp en hal – strømstøtte for alt strøm over 70 øre! Det betyr i prinsippet at denne avtalen ligger langt under det selskapet oppgir som fastpris. Dessverre gjelder ikke strømstøtte for fastprisavtaler. Husk, bryter du avtalen før den har gått ut, vil det gi et ekstra gebyr på minst 1200 kroner.

Agva Kraft på bytt.no

Det er sjelden man ser så grønne tall for et strømselskap anno 2023. Hele 54% oppgir at Agva Kraft har en skikkelig god tjeneste. Det gir dem 2,2 av 5 stjerner. Det som er positivt er at selskapet har over 2000 tilbakemeldinger på nettsiden. Bare 10% uttalt seg negativt til Agva Kraft.

3.Trøndelagkraft

Det er vanskelig å forstå hva som foregår i strømmarkedet når eierforholdene endres så fort. I dag er det Trøndelagkraft som gir landet kraft og dermed ulike typer strømavtaler for deg som privatkunde. Og hvorfor skal akkurat du velge et strømselskap fra Midt-Norge?

La oss gi deg noen grunner til hvorfor.

Med et stort utvalg av billige strømavtaler og pakker, er det tydelig at TrøndelagKraft er et selskap å vurdere. Det er klart at strømselskapene vil selge deg spotprisavtaler. Det er litt merkelig, all den tid statsråden synes å messe om at vi bør velge fastpris. Likevel er spotpris avtalen til Trøndelagkraft slik:

Trønderspot:

Denne avtalen for nye strømkunder har et månedsbeløp på 49 kr/mnd. I tillegg kommer et lite påslag på 4,90 øre/kWh.

Det er positivt å se at Trøndelagkraft har alle de tre viktigste strømavtalene for private husholdninger, nemlig spotpris, som vi har beskrevet ovenfor, samt variabel og fastprisavtale. Alle variabel strømavtaler hos Trønderlagkraft har utgått fra sortimentet. Da gjenstår fastprisavtalene fra Trønderlagkraft, her skal du få se hva den kan gi deg av fordeler:

Disse er også utgått. Det gjør at vi står igjen med:

  • Solstrøm
  • TobbSpot

Solstrøm passer utmerket for dem som har solceller, den har et fastbeløp på kun 39 kr i måneden og et lite påslag på 5,49 øre/kWh. Nå kan du selge strøm når du har elektrisitet til overs, og kjøpe når det er rimelig. Avtalen har gode rabatter og tilbud som kommer i tillegg.

TobbSpot er en samarbeidsavtale med Tobb. Denne består av to alternativ, nemlig forskudds -og etterskuddsbetaling. Det å betale på forskudd gir deg flere muligheter for en oversiktlig privatøkonomi. Derfor kan det være smart å inngå en slik avtale når forbruket er lavest, typisk på våren og sommeren.

Bruker husholdningen mer enn 50000 kWh per år, så gjelder ikke disse utmerkede avtalene. Da kan man inngå andre avtaler med Trøndelagkraft, uten at det kommer frem hvilke vilkår og betingelser som gjelder.

Trøndelagkraft på Bytt.no

Trøndelagkraft har få tilbakemeldinger, noe som kan være positivt. Og det vi ser er at de har over 60% utmerket eller bra tilbakemelding på bytt.no. Når det er sagt, så viser det seg at Trøndelagkraft er det tidligere Trondheim Kraft som kjøpte opp Fjordkraft eid av

Dommen er at denne strømavtalen passer best for husstander i og rundt Trondheim. Kraftselskapet er en sammenslåing av mange lokale kraftverk som tilbyr strømavtaler til blokkleiligheter og borettslag. De sponser også lokale klubber og foreninger, så derfor er Trøndelagkraft utmerket for trøndere.

Bestill nå!
 

4.Ishavskraft

Ishavskraft er et resultat av sammenslåing av mange mindre selskaper for strømmarkedet. Med hovedbase i Tromsø, passer dette strømselskapet for beboere i nordligere deler av landet. Men med gode priser på strøm, kan en spotprisavtale være gunstig for mennesker i alle deler av landet.

Strømselskapet opererer med 2 ulike strømavtaler, nemlig spotpris, som er markedspris av variabel strømpris, og fastprisavtale som i prinsippet kan gi deg mer oversikt. I avtale-utskriften på sidene deres sies det:

IshavsKraft Spot:

Når det gjelder markedspris-avtalene fra IshavsKraft, så tilbys disse plutselig over hele landet. Og tilsynelatende til svært gunstige priser. Disse spotprisavtalene medfører kun to ekstra kostnader:

  • Påslag fra 4,25 – 4,5 øre per kWh i Nord-Norge,Troms, Finnmark
  • Påslag på 5,62 øre per kWh resten av landet
  • Avtalen gir ingen tilleggsprodukter eller bindingstid

De seks strømavtalene gjelder medlemmer av ulike foreninger, og gir bonuser som 370 kr rabatt per år til andre fordeler som følger med medlemskapene. Det er helt klart at disse strømavtalene best passer for folk som bor og jobber i de nordligste delene av landet.

  • Seniorstrøm
  • NCC spotpris
  • Partnerstrøm
  • Bonordspotpris
  • Polarlysspotpris
  • Salmar spot

Dersom alle kan få fastprisavtalen de opererer med, så vil vi anbefalt denne. Slik ser den ut.

Fastpris:

Ishavskraft tilbyr 1-3 års fastprisavtale. Det er ingen informasjon om hva fastprisavtalen er beregnet til, I følge hjemmesiden til Ishavskraft så er fastprisen beregnet til mellom 0-80 øre per kWh. Dette minner om hva man kan få i strømstøtte.

Men dersom man bruker kalkulatoren på siden får man med en gang et svar. For dersom de tallene gjelder fastprisavtale, så må det sies å være landets aller beste strømpris. Ishavskraft tilbyr kun faststrømavtaler for mennesker i Nord-Norge, Troms og Finnmark. Fastprisavtalen er bindende i den perioden man bestiller for.

Selskapet for kraft i Nord, forteller at de er mer enn bare strøm. For ja, de har også andre gode tilbud, hjelp med nytt sikringsskap, rimelig elbillader, oppgradering med varmepumpe og en app som gir deg utrolig god oversikt over forbruket.

Ishavskraft på bytt.no

Ishavskraft for en total score på 3,3 av 5 stjerner og har en god portefølje med fornøyde kunder. Det forstår vi godt, dersom det de forteller er sant. Og det har vi ingen betenkeligheter med. Strømprisen er generelt billig i nord, så bør ikke da alle velge denne?

Bestill nå!
 

5.Kraftriket

Kraftriket er et norsk strømselskap som dukket opp i de seneste årene. Som er en lokal leverandør av strømavtaler i deler av Østlandet. De er en del av Yve som består av tre selskaper, Kraftriket, Smart Energi og Polar Kraft. Kraftriket har derfor blitt en strømleverandør man kan stole på i hele landet. De regnes for å ha fordelaktige strømpriser og utmerket kundeservice.

Strømkunder er det lite interessant hvordan selskapet er bygd opp, da prisene er de som gjør at folk ønsker å bytte strømavtale for lavere pris. Derfor har vi sett på hva Kraftriket kan tilby av billige strømavtaler for kundene sine.

Den første strømavtalen fra Kraftriket vi vil nevne er Spot12, som er selskapets introduksjonsavtale for nye kunder. Den har følgende vilkår:

  • Spotpris regulert fra time til time
  • negativ påslag -2 øre/kWh
  • 0 kr månedsavgift

Denne strømavtalen har ingen bindingstid og blir etterskuddsvis belastet. Etter 12 måneder gjelder priser i strømselskapets spotprisavtale, Lokalstrøm.

Den andre strømavtalen vi merker oss er Variabel strømavtale. Denne avtalen følger også strømprisen på kraftbørsen kontinuerlig. Forskjellen fra Lokalstrøm, vil man få beskjed 14 dager i forveien når prisen endres.

Den tredje strømavtalen de forvalter er Fastpris-avtale. Denne gjelder kun for bedrifter, men er svært gunstig, med tanke på de gode strømstøtte-avtalene som ikke gjelder disse avtalene. Merk at strømstøtte er en midlertidig støtte utnevnt av staten, som kun gis dersom du velger spotpris.

Kraftriket har kunder i et område med mye natur. Derfor har de også noen andre strømavtaler det kan være lurt å se på:

Hyttestrøm:

69 kr fast månedspris og totalkunderabatt

Idrettstrøm:

49 kr fast månedspris hvor 1 øre/kWh går til lokale idrettslag

Solstrøm:

39 kr fast månedspris for deg som har solceller

Tryggstrøm og Fastpris avtalene utgår på grunn av at strømmarkedet ikke er regulert lenger.

Kraftriket om bytt.no

Kraftriket får gode tilbakemeldinger hos bytt.no. Det er sjelden å se så mange grønne tall for et strømselskap i dag. Her gir brukerne selskapet 3,6 av 5 stjerner på rundt 200 verifiserte omtaler av selskapet. Det er mye positivt å lese om Kraftriket, slik som:

  • God og hyggelig kundeservice
  • Holder det de lover
  • Rett og slett: Fornøyd

Bestill nå!
 

6.Glitre energi

Glitre er et vann -og kraftverk som leverer strøm i hele landet. De regnes for å ha en av Norges billigste strøm som leverer kildevann til tusenvis av beboere. Glitre har eksistert i mange år, og har godt forhold til kundene. De har mange strømavtaler man kan inngå, basert i hovedsak på timespot og fastpris. Vi skal se på noen av dem.

Glitre Frihet:

Glitre Frihet er en strømavtale for nye kunder som baserer seg på webspot. Den har et påslag på 4 øre/kWh og ingen bindingstid. Den faste månedsprisen er bare 39 kr.

Foruten denne tilbyr de ingen fastprisavtaler nå. Derimot tilbyr de en del medlemsavtaler som kan være gunstige å se på.

Er du medlem av Huseierne:

2,8 påslag
12,50 kr per mnd.

Ingen bindingstid eller informasjon i liten skrift.

Er du medlem av NBBO:

4,85 påslag
12,50 kr per mnd.

Man får også rabatt på Glitre Smartbox Live og Midea varmepumpe, samt strøm og nettleie på samme faktura.

Glitre Energi på bytt.no

Glitre Energi får bare 2,7 av 5 stjerner på bytt.no sine nettsider. Det er helt sikkert forbundet med de varierende strømprisene sør i landet. Glitre passer godt for dem som har medlemskap i Huseierne eller NBBO slik at de kan få med seg andre fordeler når de bytter til dem. Generelt sett er Glitre Energi konkurransedyktig og en god strømleverandør på privatmarkedet.

Bestill nå!
 

Tips til dem som velger fastpris

For mange er ikke noe økte strømpriser et problem. Det er som regel det uforutsette som er vanskelig å håndtere, og derfor velger de heller faste priser. En enkel beregning er om du tar 1kr/kWh. Bare for noen år siden ville de fleste ledd av en slik pris, men i dag er det ikke uvanlig.

Dersom man låser strømprisen sin på 1 krone, er det enkelt å regne ut hva forbruke vil koste. En husstand som i gjennomsnitt bruker 25 000 kwh per år, vil da ha et forbruk som koster 25000 kroner per år, eller litt over 2000 kr per måned. Man vil både få strømstøtte og en jevn forutsigbarhet. Husk at nettleie kommer i tillegg.

Sjekk derfor alle våre strømselskaper, for å bestemme fastpris. Får du bedre vilkår – gå for det! Husk å sjekke når fastprisavtalen tar slutt og følg med om selskapet endrer betingelsene ved utgått avtale. Denne overgangen har kostet mange sure penger.

Det som er sikkert – er at vi ikke vet

Mange spår at strømprisen vil synke etter noen år, men det de fleste trenger akkurat nå, er forutsigbarhet. På den måten er det mye enklere å vite hva strømmen koster, samtidig som man kan sette inn riktige tiltak. Dessuten vil det bli enklere for kraftselskapene å tilby billig strøm om flere gir dem forutsigbarhet.

Derfor er det smart å velge spotpris. Spotpris er kun den avtalen som gir strømstøtte, noe som man være smart dersom du vil ha billigste strømavtale.

Slik finner du det billigste strømselskapet

Vi forstår at det kan være en utfordring å finne det billigste strømselskapet i 2023. Både fordi det varierer veldig hvor i landet du bor, og en rekke andre faktorer som påvirker strømprisen. Vi har valgt ut noen av de mest anerkjente og populære strømselskapene som leverer strøm over hele landet.

Etter en utvelgelsesprosess satt vi igjen med de 6 billigste strømselskapene vi mener folk bør velge. Listen ble valgt ut etter research av strømpriser over hele landet, samt andre fordeler og funksjoner som også kan ha betydning for ditt strømforbruk.

Hvilket strømselskap har jeg egentlig?

Mange i dag vet ikke engang hvilket strømselskap de har. Det kan ha med at de er vant til at strøm og nettleie betales i samme faktura. Men i dag finnes det utallige strømselskaper som forhandler strømavtaler for deg på det store markedet.

Det er som regel et lokalt strømselskap som står for selve nettet av strømkabler. Til dem betaler du nettleie. Men strømselskapet betaler du for forbruket ditt. I strømavtalen din ligger den prisen du betaler for selve strømmen, pluss ting som elsertifikater, moms også videre. Er du usikker på hvilket strømselskap du har; gjør følgende:

  • Sjekk den siste fakturaen
  • Sjekk kontoutskriften
  • Leier du bolig, snakk med eieren

Slik bytter du strømselskap

I Norge står vi fritt til å velge strømselskap selv. Det betyr at du ikke trenger å ha en geografisk tilknytning til strømselskapet for å velge dem. Mange er fortsatt i tvil om dette er en fordel for dem, men statistikk har vist at flere får mer tilpassede strømavtaler for sitt forbruk på denne måten.

Vi har listet opp en trinnvis metode for deg til å skifte strømselskap:

  1. Sjekk om din strømavtale har bindingstid eller ikke.
  2. Finn billigste strømavtale og lag en bruker på nettsiden
  3. Signer avtalen hos det nye strømselskapet
  4. Sett deg tilbake og slapp av

Det nye strømselskapet vil ordne resten for deg. Det kan hende de vil ha informasjon om målepunkt og adresse, men det er alt. Bytteavtalen er i boks.

Så mye kan du spare ved å bytte strømselskap

Det mange glemmer er at strømprisen du betaler ikke kun et basert på den faktisk kostnaden. Den består i en stor andel på over 70% av avgifter, elsertifikater, moms også videre. Dette er blant annet for å gjøre det enklere å omstille seg til fornybar energi. Ved å gå over til solceller på huset kan du i perioder tjene penger på strømproduksjonen.

Det betyr at det bare er en liten andel av den totale strømprisen du kan spare inn på. Likevel er det store summer å spare dersom du bytter strømavtale eller strømselskap nå.

På en helt vanlig vinterdag som i dag, kan prisen variere mellom noen øre til flere kroner. Sjekk strømpris for din kommune på strompriser.no – det kan gi deg en pekepinn. Forskjellen på 30 øre og 2 kroner vil altså kunne spare deg flere tusen kroner på din månedlige strømregning.

En gjennomsnittlig bolig i Norge bruker rundt 25.000 kWh per år. Til sammen kan det utgjøre store summer om du bytter til en billigere strømavtale i dag.